Followers

Monday, 19 August 2013

Health Screening


Semalam awal pagi mak ajak g Summer Mall, kononnya dia dengar dari radio ada free Health Screening dibuat disana daripada Sarawak Heart Foundation.
Excited juga bila dengar, ye lah, nak juga buat health screening,
Last buat time pregnant dulu, dah dekat 2 tahun tu..
Percuma pule kali ini, apa lagi, tak naklah lepaskan peluang yang ada.

Result dari health screening tu memang mengejutkan, 
nasib tak pengsan tengok (kononnya)!


ni ha, tengok kat atas ni. Glukosa dalam darah, 10.8mmol/l!!!!
Mak nenek tinggi nya!

Tapi petugas yang cek tu cakap "jangan risau lah, dah awak cek kandungan gula selepas makan, 
dah tentu lah tinggi cik adik oii..
apatah lagi pas makan nasi dan air manis,
sepatutnya nak cek yang actual kena puasa sekurang2 nya 4-8 jam"
Dalam hati cakap, "Nasib!'..

Takut tau, kalau kadungan gula tinggi dalam diri boleh kena kencing manis/diabetis tu tau.

Berat pun dah kena kontrol skarang, kalau tak dah masuk kategori obesiti..(minta jauh2...)

tapi syukur sangat2, kolestrol dah BP (blood pressure)
normal..

Untuk pembaca semua, di bawah ni panduan utk cek 
kandungan gula dalam darah anda.

Yang ini ukuran sekiranya anda berpuasa terlebih dahulu sebelum membuat ujian gula dalam darah:
Fasting Blood Sugar Levels
Normal 70-100 mg/dL
Prediabetes 101-125 mg/dL
Diabetes 125 mg/dL and above

Yang ni pula ukuran cadangan sekiranya anda tidak 
berpuasa dan membuat ujian gula dalam darah:
Postprandial Blood Sugar Levels
Normal 70-140 mg/dL
Prediabetes 141-200 mg/dL
Diabetes 200 mg/dL and above


Kepada kawan2 pembaca sekalian, rajin2 lah buat health screening ye.
apatah lagi dapat yang free cam ni...

^_^

Baik untuk rancangan kesihatan kita..

4 orang tinggal note kat sini..:):

  1. Mieza pun dah lama tak buat full health screening.. Yang selalunya pun test blood sugar level jer.. Huhu..

    ReplyDelete
  2. ye kan..memang tekejut sangat time tengok test blood sugar level tu.
    silap sendiri juga tak alert nak buat sebelum ni.hihihi.

    ReplyDelete

 

Sample text

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sample Text

Sample Text