Followers

Thursday, 7 August 2014

Ragam Interview


Ada sesiapa pernah melalui temuduga yang 
"mencabar"?

Saya pernah beberapa kali melalui interview yg sebegitu...
Nak tahu kenapa saya cakap macam tu??
^_^

Ni pengalaman sya minggu lepas, 
temuduga untuk jawatan Admin. 
Dalam sesi temuduga ada beberapa peringkat.
Yang pertama adalah macam biasa,
sesi soal selidik atau soal jawab. 
Bahagian ni boleh terpulang kepada penemuduga.
Kadang2 mereka boleh tanya soalan yang
sangat2 mencabar, kadang2 terus kepada 
matlamat.
Tahap kepayahan setiap soalan 
akan berbeza mengikut individu.
Kalau sy, soalan yang membuatkan saya takut nak jawab adalah:
"What do u know about my company?"
Hah! Salah cakap tak ke naya..

Sesi ke dua pula, biasanya pratikal.
Contoh dia berapa pantas kita boleh menaip
dalam masa seminit.
(post sy minta admin, sebab tu keyboarding speed ni penting)
Pengalaman sy, sy pernah disuruh buat contoh
surat rasmi dan contoh
invois yg sesuai untuk company.

Tapi pada minggu lepas, sya disuruh 
menulis di whiteboard.
Dengan alasan nak tengok tulisan sya 
cantik ke tak..
Ouchh...
Tak cantik tau! tapi masih boleh baca..
hehehe

Apa2 pon, apa yang penting dalam setiap temuduga
adalah keyakinan diri dan persediaan.

Pakaian juga penting, sebab tu adalah pengenalan diri 
kita yang pertama.

Untuk company yg besar, make sure
study dulu business background mereka.
At least tak terngaga bila mereka apa yang
kita tahu tentang company mereka.

Dan yang terakhir, berserah kepada
pencipta kita. 
Selepas semua ikthiar dah dibuat,
tinggal yg ni je jangan dilupakan.
Sekurang2 nya bila kita tak dapat,
kita tak akan rasa kecewa sangat.
Mungkin ada yang lebih baik menanti...

Sekian u all..
Muah..
^_^

0 orang tinggal note kat sini..:):

Post a Comment

 

Sample text

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sample Text

Sample Text